Grenspalen 120 t/m 129

Vrijdag, 28 oktober 2011

Een prachtige dag (19 graden!) om grenspalen te gaan ontdekken. En daarvoor rijden we naar Limburg.
Omdat de Maas daar de grens vormt, staat er op dit stuk een grenspaal op de Nederlandse en n op de Belgische oever. Dat is dus twee keer zoveel zoeken!
Gelukkig zijn deze palen gemakkelijk te vinden. De palen 122N en 122B staan namelijk elk aan n kant van de brug bij Maaseik.
 

122 Nederland

122 Belgi


Paal 123 is een wat grotere uitdaging. We moeten echt wel een uur zoeken, voordat we de paal aan Nederlandse zijde, tussen de struiken en brandnetels hebben gevonden.
Ook aan Belgische kant is het niet simpel, maar toch wel wat gemakkelijker. Deze paal staat tussen een aantal vakantiehuisjes, achter een hek.
 

123 Nederland

123 Belgi

Grenspaal 124 staat langs de oever in Stevensweert. Op een prachtig plekje, bij een kanon.
Zijn Belgische broertje heeft het minder getroffen. Deze staat naast een huis in aanbouw en is onttrokken aan het zicht. We moeten voor deze paal dan ook behoorlijk wat moeite doen. Maar na een drie kwartier zoeken, hebben we hem gevonden!

124 Nederland

124 Belgi

27 december 2012. Tijd om weer eens wat palen te gaan bezoeken. We pakken de draad op waar we waren gestopt: in midden Limburg, bij grenspaal 125.
Ook hier nog een Nederlandse en een Belgische paal, maar ze staan keurig recht tegenover elkaar, elk op hun eigen oever van de Maas.

125 Nederland

125 Belgi

Ook de Nederlandse en Belgische palen 126 staan keurig tegenover elkaar. Alleen jammer dat we niet zomaar van 125 naar 126 kunnen lopen: er zit een zijrivier tussen. Dus een flinke omweg, over wat prikkeldraad en door een weiland, maar: we komer er!

126 Nederland

126 Belgi


Vanaf grenspaal 127 staat er steeds maar 1 paal op de grens. Ook is de Maas geen natuurlijke hindernis meer.
Helaas zorgt de rivier toch nog wel voor ongemak. Het is erg hoog water en de uiterwaarden zijn erg drassig. Veel weilanden, paden en oevers staan (bijna) blank. Zo ook het smalle stukje land waarop grenspalen 127 t/m 131 staan. Maar we baggeren door de modder en bezoeken ze lopend alle vijf!
Dat de palen niet keurig langs de weg staan, zie je ook aan de conditie waarin ze verkeren. Een poetsbeurt zou niet misstaan.
 

 

En we lopen door een prachtig stukje natuur, met Schotse koeien en wilde paarden! Dus de wandeling naar grenspaal 128 is een feest!

Er staan hier veel palen op korte afstand van elkaar. Dus paal 129 is binnen enkele minuten bereikt.

HOME